آثار معنوی و اجتماعی روزه 1
برنامههای اسلام، برای رسیدن انسان به خوشبختی و سعادت جاودانه تدوین شده است؛ سعادتی که گسترهای به پهنای دنیا و آخرت دارد. در این میان، روزه عبادتی است که در رهپویی بشر به سوی کمال و تعالی نقش بسزایی دارد.
با بررسی آیات روشن قرآن در مییابیم که روزه، برای رستگاری انسان و رهایی او از قید تن و توجه او به افقهای تعالی واجب گردیده است. انسان خو گرفته با روزمرگی، در یک اردوی معنوی یک ماهه، رهایی از بند تن و زنگارزدایی از دل را با هم تجربه میکند، غلبه بر خواهشهای دل را تمرین میکند و لذت آسمانی شدن را میچشد. در آیه 183 سوره بقره، امید به پرهیزکار شدن انسان در قفس تن را، راز وجوب روزه میداند و میفرماید: ای ایمان آورندگان! روزه بر شما واجب گردید، آنسان که بر پیش از شما هم واجب شده بود. باشد که پرهیزکاری کنید».
نکته روان و زیبایی که در این آیه به چشم میخورد، لطافت بیان آن است. به دلیل دشواری روزه، خداوند از طرفی با خطاب «یا ایها الذین امنوا» و از دیگر سو با توجه دادن به این که روزه اختصاص به شما ندارد بلکه بر پیشینیان نیز لازم بوده است، مسلمانان را آماده انجام آن ساخته است. امام صادق (ع) در بیانی زیبا چنین میفرماید: لذت خطاب «یا ایها الذین امنوا» سختی و مشقت عبادت را از بین میبرد.
وقتی انسان با چنین خطابی از سوی معبود بیهمتا روبرو میگردد، سرشار از نیرو خود را آماده اجرای حکم آن یگانه بینیاز میکند. در این مقاله بر آنیم تا گوشهای از آثار ارزنده روزه بر زندگی انسان را در دو بعد معنوی و اجتماعی بررسی کنیم.
آثار معنوی روزه
معنویت، نیاز اساسی انسان است. همان گونه که غذا، برای ادامه زندگی مادی ضروری است، معنویت نیز برای طراوت روح بزرگ انسان یک نیاز اساسی است. از نگاه قرآن، انسان، مستعد تعالی است؛ از این رو برنامههای ویژهای هم برای او قرار داده شده است. در قرآن به انسان چنین گفته میشود: «یا ایها الانسان انک کادح الی ربک کدحا فملاقیه؛ ای انسان حقا که تو به سوی پروردگار خود به سختی در تلاشی و او را ملاقات خواهی کرد» (انشقاق.4)
در مسیر تعالی انسان، برنامههایی از سوی آفریدگار آگاه از همه احوال انسان پیشنهاد شده که انجام برخی از آنها با شرایط، لازم و برخی دیگر داوطلبانه است. روزه در شمار عبادتهایی است که در شرایط ویژهای مانند ماه مبارک رمضان و یا نذر و... واجب میشود، ولی به صورت مستحبی و داوطلبانه هم قابل انجام است. در آموزههای دینی هم سفارش زیادی به روزهداری و توجه به این برنامه حتی به صورت داوطلبانه و مستحبی شده است. در روایتی از ابی امامه آمده است: از پیامبر خدا (ص) خواستم مرا به عملی سودمند رهنمون گردد. حضرت فرمود: علیک بالصوم فانه لا عدل له و لا وزن لثوابه؛ روزه بگیر که معادلی برای آن نیست و هیچ ثوابی به پای آن نمیرسد. بار دیگر گفتم: مرا به کاری دستور دهید و حضرت فرمودند: علیک بالصوم فانه لا عدل له. وقتی برای سومین بار تقاضایم را تکرار کردم، حضرت باز پاسخم دادند: علیک بالصوم فانه لا مثل له؛ روزه بگیر که همانند ندارد.
امام مجتبی (ع) هم ماه مبارک رمضان، را چنین توصیف میکنند: ان الله جعل شهر رمضان مضمارا لخلقه فیستبقون فیه بطاعته الی مرضاته؛ خداوند ماه رمضان را میدان مسابقهای برای آفریدگان خود قرار داده تا با طاعتش برای خشنودی او از یکدیگر پیشی گیرند»
روزه آثار معنوی فراوانی به دنبال دارد که به برخی از آنها فهرستوار اشاره میشود:
1- پارسایی
مهمترین رهاورد روزه، بر اساس آیه 183 بقره، رسیدن به گوهر پر ارج تقواست. هدف از وجوب روزه، تربیت معنوی انسان و گذاشتن او در بزرگراهی است که به پارسایی منتهی میشود. تعبیر «لعلکم تتقون» در این آیه شریفه، پرده از رازی میگشاید که ملاک برتری آدمیان بر یکدیگر دانسته شده و فرجامی نیک به نام فلاح و رستگاری خواهد داشت.
2- رهایی از بند تن
با نگاهی به شرایط روزهداری، در مییابیم که این برنامه هدفی جز تربیت انسان و آسمانی کردن او ندارد.
خداوند سبحان با دعوت به روزه، مقامی دیگر از انسانیت را پیشنهاد میدهد؛ انسانیتی رها از اسارت تن و خواهشهای درونی. انسانیتی که با گذار از موانع ساده به دست میآید. چشمپوشی از آنچه تاکنون به راحتی بهرهمند بوده آن هم برای مدتی معین. تلاش برای خدایی شدن. شکستن دیوار عادتهایی که مانع انس با معنویات است و انسان را از ترقی و تعالی باز میدارد.
3- آرامش
یکی از آثار معنوی روزه، آرامش قلبی است، در گران سنگی که بشریت امروز برای یافتن آن حاضر است از همه دارایی خویش بگذرد.
در پرتو روزهداری، دل از هوی و هوس بریده و در دامن یاری که مبدأ و معدن آرامش است، پـناه میگیرد. روزهدار با توجه بیشتر به پروردگار و احساس نزدیکی به آن «قریب مجیب»، دل از اغیار بریده و سرشار از آرامش و طمأنینه میگردد. از این رو امام باقر (ع) در سخنی کوتاه و زیبا فرمود: الصیام تسکین القلوب؛ روزه مایه آرامش دلهاست.»
4-حکمت آفرینی
روزه، فرصتی است برای تأمل و تفکر. انسان روزهدار اندکی در آنچه بوده و آنچه باید باشد، تدبر میکند، با چراغ روزه ره مییابد و خود را از گردنههای پر خطر زندگی مادی به دور نگه میدارد. امام علی (ع) از رسول اعظم (ص) نقل میکند که حضرت در سفر معراج از خداوند پرسید: خدایا روزه چه آثاری دارد؟ خداوند فرمود: روزه حکمت میآفریند و حکمت، معرفت و شناخت را در پی دارد و به دنبال معرفت، یقین و باور به دانستهها حاصل میشود.
زمانی که کسی به یقین رسید، (با تمام شرایط سازگاری مییابد) و در این اندیشه نیست که چگونه شب را به صبح رسانیده؛ در سختی یا آسایش (و تمام خاطر خود را به یار بیهمتا میسپارد و در کسب رضایت او میاندیشد)».
5- یادآوری معاد
روزه با گرسنگی و تشنگی و محدودیتهایی همراه شده تا خواب غفلت از چشم انسان گرفتار در تار دنیای فریبا، برباید و او را به فردایی دیگر یادآور شود. بر این اساس یکی از آثار معنوی روزه، یادآوری روز رستاخیز است که هیچ کس را از آن گریزی نیست. مردمان هر یک با کولهای از توشههایی که در دنیا اندوختهاند، برانگیخته خواهند شد و در محشر گرسنه و تشنه در انتظار حسابرسی به سر خواهند برد. امام رضا (ع) در این باره میفرمایند: «مردم به انجام روزه امر شدهاند تا درد گرسنگی و تشنگی را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگی آخرت را بیابند.»